Akár 20 m-es magasságot is elérő brazil pálmafa gyümölcse leginkább a kókuszhoz hasonlatos.
A babassu olajat a fa gyümölcséből, hidegsajtolásos módszerrel állítják elő. Az olaj 40% laurinsavat, 15% mirisztinsavat, 16 % olajsavat tartalmaz.
Alacsony olvadáspontja miatt a babassu olaj szobahőmérsékleten szilárd, de a bőrön könnyen olvadó krémszínű, kávés illatú anyag.
Jó hidratáló és antimikrobális hatású, viszont használata után nem lesz olajos fényű a bőr tőle. Pontosan a kitűnő hidratáló hatás teszi alkalmassá a száraz, hámló, viszkető, gyulladt, -neurodermatitis- bőr kezelésére. Jeles eredményeket ért el az ekcéma tüneteinek enyhítésében is.
Egyaránt alkalmas a gyermeki és a felnőtt bőr ápolására is, így mind a felnőtteknek mind pedig a gyermekeknek szánt kozmetikumokban megtalálható, mint fontos alkotórész.